Wat is nieuw in WordPress 3

Wat is nieuw in WordPress 3

WordPress 3Versie 3 van WordPress bevindt zich in Beta-fase. De release van de definitieve versie staat gepland voor ergens in mei 2010. Begin mei installeerde ik 3.0-beta1 om de nieuwste visuele veranderingen te bekijken. In deze post doe ik een beknopt verslag van de belangrijkste nieuwe zichtbare veranderingen.

 Installatie

De installatie van deze bètaversie wijkt niet af van eerdere versies en verloopt zonder noemenswaardige problemen. Na het inloggen zie ik niet direct veel veranderingen in het dashboard. Onder de eerste optie (Dashboard) is een nieuw sub-item toegevoegd: update. Via deze optie kan je zien of er een nieuwe versie beschikbaar is en deze direct installeren. Ik krijg inderdaad direct de melding dat er nieuwe versie beschikbaar is. Ik laat WordPress dan ook automatisch upgraden. Dit lijkt goed te gaan, maar na installatie krijg ik wederom de melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Ik laat het maar voor wat het is.

Appearance

De eerste grote verandering vinden we onder de optie Appearance. In de 2.9-versie bestond dit menu uit: Themes, Widgets, Editor en Add new theme. In deze beta-versie verschijnen de volgende opties: Themes, Widgets, Menu’s, Background, Header en editor. De opties sluiten goed aan bij het nieuwe standaard theme Twenty Ten. Dit theme vervangt de eerdere standaard themes Kubrick en Classic.

Default theme
Nieuwe standaard theme: Twenty Ten

Menu’s

Interessant zijn de nieuwe menu-functies. Via de interface is het mogelijk om één of meerde menu’s aan te maken inclusief submenu’s. De volgorde van de menu-items zijn met drag-en-drop te bepalen. Het is mooi dat deze menu-functionaliteit een standaard onderdeel is geworden van WordPress. Het maken van menu’s en submenu’s gaat nog niet intuïtief en hopelijk zal dat nog veranderen in de definitieve versie.

 Menu's in WordPress 3
Menu in WordPress 3

Header en background

De header van het nieuwe theme is via een speciale optie makkelijk aan te passen. Ook voor het aanpassen van de achtergrond is en er een speciale optie beschikbaar. Hierdoor zal het voor veel mensen makkelijker worden om snel een (standaard) website in elkaar te zetten die toch unieke elementen bevat.

Appearance Header
Aanpassen header

Multisite

In WordPress 3 is het mogelijk om vanuit één dashboard meerdere weblogs te beheren. Hiervoor moet je de code define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true); toevoegen aan je wp-config.php bestand. Hierna vind je een extra Network-configuratie-menu onder de optie Tools. Na het volgen van de instructies is het dashboard geschikt voor meerdere weblogs. je krijgt de beschikking over een extra menu (Super Admin) en een extra menu-item onder Dashboard (My Sites). In een latere post zal ik hier dieper op ingaan.

Multisite in WordPress 3
Multisite

Meer informatie

Comments

 1. Hoi,

  Ik heb het twenty ten thema gebruikt, maar ik wil graag de tekst “Afstudeervoorstelling van Milone Reigman” rechts bovenin verwijderen of aanpassen. Ik kan alleen nergens vinden hoe ik die tekst nog kan wijzigen. Ik heb de tekst via een ander thema (structure) ingesteld, maar daar zijn de opties ook van gewijzigd.

  Bij het voorbeeld hierboven staat de tekst “just another wordpress site”.

  Ik hoop dat iemand kan helpen.

  Groeten,

  Floris

 2. Hi Floris,

  Dat is op zich niet zo ingewikkeld. Log in op WordPress en ga naar het menu “Settings”. Ga vervolgens naar de optie “General” en zoek daar naar de instelling “Tagline”. Deze kan je vervolgens aanpassen. Als dit niet werkt gooit je theme misschien roet in het eten. Als je theme instellingen heeft, kan je het daar misschien aanpassen.

  Succes, Groet, Rogier

 3. Ik had eigenlijk wel meer verwacht van 3.0!\

  Het viel best mee, er zijn weinig toepassingen gemaakt die echt verschil maken voor de reguliere gebruiker.

  Goed nieuws is wel dat veel plugins, en vooral de belangrijkste (denk aan nexgen, wordspew, all in one seo) het nog doen!

  Maar standaard guestbook en poll zou geen overbodige luxe zijn!

  Gr Mathieu

 4. Ik gebruik sinds kort wordpress voor mijn website.
  Heb daarbij een statische website van gemaakt, maar hoe krijg je met wordpress een sub pagina in het hoofdmenu?

 5. Het ligt aan het theme dat je gebruikt hoe makkelijk dat gaat. Sommige themes bieden uitgebreide configuratie-mogelijkheden voor een menu. Als je theme het ondersteunt kan je ook gebruik maken van de custom-menu optie van WordPress zelf. Het standaard theme Twenty Ten van WordPress kan bijvoorbeeld prima overweg met custom menu’s.

  Biedt je theme ondersteuning, dan kan je een custom menu aanmaken via Admin / Weergave / Menu. Hier kan je ook submenu’s aanmaken en subpagina’s aan menu’s toevoegen.

  Succes

Speak Your Mind

*