De domeinnaam van een WordPress site veranderen

De domeinnaam van een WordPress site veranderen

Het kan gebeuren dat je om wat voor reden dan ook de domeinnaam van je WordPress site moet veranderen. Hoe je dat doet lees je in deze post.

De originele domeinnaam van deze site was wordpress-boek.nl. Een strategisch gekozen domeinnaam vanuit SEO-perspectief gezien. Als je zou zoeken naar WordPress in combinatie met boek heb je al bijna een perfecte match. Binnen een aantal weken resulteerde dat al in een goede positie op de eerste pagina met Google-zoekresultaten. Na wat linkbuilding zou dat verder kunnen stijgen richting een van de eerste posities. Althans dat was de bedoeling.

Trademark WordPress

Onlangs heb ik Matt Mullenweg benaderd met de vraag of hij mee wilde werken aan een interview voor het boek. Hij reageerde bijna direct met de positieve reactie dat hij mee wilde werken, maar pas nadat ik de domeinnaam veranderd zou hebben: “But first you need to change your domain, it’s in violation of our community guidelines”. Achteraf gezien, had ik dat natuurlijk eigenlijk ook wel kunnen weten. Zie: http://wordpress.org/about/domains/.

WordPress-boek.nl wordt wp-boek.nl

Afijn, snel de domeinnaam wp-boek.nl aangevraagd en de boel overgezet. Het veranderen van de domeinnaam van een WordPress site zal je niet zo vaak doen, maar als het wel moet, dan is het handig als je weet waar je op moet letten. Ik heb dan ook de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet. In dit voorbeeld is de database hetzelfde gebleven, alleen de domeinnaam is veranderd.

Mocht je de database ook moeten veranderen, dan zal je hier een dump van moeten maken en die gegevens in je nieuwe database moeten plaatsen. Ook zal je in dat geval in het wp-config-bestand de gegevens van de nieuwe database op moeten geven.


Succesvol je WordPress domeinnaam veranderen in 9 stappen


Stap 1: Zet je site in maintenaince-mode

Als je een druk bezochte site hebt is het wel zo netjes om deze in onderhouds-mode te plaatsen. Hierdoor krijgen bezoekers een pagina te zien met de melding dat je website tijdelijk offline is wegens werkzaamheden. Hiermee voorkom je dat er mutaties (bijvoorbeeld reacties) in de oude site gemaakt worden tijdens het overzetten van de data naar de nieuwe site. Deze data zou in zo’n geval verloren kunnen gaan.

Je kunt je site handmatig in de onderhouds-mode plaatsen, of je kunt een speciale plug-in gebruiken, zoals Maintenance Mode Plugin.

Stap 2: Back-up alle bestanden

Maak hierna een back-up van je database en van je WordPress bestanden. Mocht er iets misgaan, dan kun je altijd weer terug naar de oude situatie.

Database
Backup je database. Dit kan handmatig via bijvoorbeeld phpMyAdmin , of met behulp van een plugin als WordPress Database Backup. Raadpleeg je provider als je hier niet uitkomt.

Backup database
Maak een back-up van je database

WordPress bestanden
Maak vervolgens een kopie van al je WordPress-bestanden. Log hiervoor met FTP in op je webserver en kopieer alle WordPress-bestanden en mappen naar je lokale harddisk. Deze bestanden gaan we straks uploaden op de webserver in de map voor de nieuwe domeinnaam. Controleer goed of speciale bestanden als .htaccess en robots.txt ook gedownload zijn. Pas deze bestanden na het downloaden ook direct aan als er verwijzingen in staan naar de oude domeinnaam.

 ftp download
Download je bestanden met FTP

Stap 3: Plaats de WordPress-bestanden op de nieuwe domeinnaam

Upload met FTP de eerder gedownloade WordPress-bestanden naar de nieuwe hosting-omgeving. Zorg dat je de bestanden en bijbehorende mappen in de juiste map op de webserver plaatst. Overleg met je hostingprovider als je hier niet uitkomt.

Stap 4: Pas de url aan

WordPress bewaart de URL van een site op twee plekken in de database. Deze verwijzingen bepalen waar de site-bestanden zijn opgeslagen en waar de hoofdindex is te vinden. In de meeste gevallen zijn dit dezelfde url’s. Om WordPress te vertellen dat er een nieuwe domeinnaam is, gaan we een hook plaatsen in het bestand functions.php van het actieve theme. Als je theme geen functions.php heeft, dan kun je dit bestand handmatig aanmaken. Download het bestand functions.php uit je actieve theme-directory naar je harddisk. Dit bestand vindt je in de hoofdmap van je theme.

Voeg de volgende twee regels toe:

update_option(‘siteurl’,’http://domeinnaam.nl’);
update_option(‘home’,’http://domeinnaam.nl’);

Vervang  domeinnaam.nl door de nieuwe domeinnaam (wel of niet voorafgegaan met www. afhankelijk van de site). Sla het bestand op en upload deze weer naar de webserver.

Log in op de admin-omgeving van je website en controleer onder Settings / General of de nieuwe URL’s staan bij WordPress address (URL) en bij Blog Adress (URL).  Als dit klopt, log dan uit en pas het bestand  functions.php opnieuw aan, door de eerder toegevoegde regels weer te verwijderen. Upload het bestand opnieuw en controleer wederom in het admin-deel of de URL’s nog kloppen. WordPress is nu juist geconfigureerd.

url-admin-general
Controleer de URL’s nauwkeurig

Voorgaande gaat niet altijd goed voor alle bestaande links, waardoor er nog steeds in de database verwijzingen staan naar de verkeerde domeinnaam. Om dat ook op te lossen kan je in de database zoeken naar de oude domeinnaam en aanpassen naar de nieuwe domeinnaam. Is je oude link bijvoorbeeld http://www.oudesite.nl/wp-content/uploads/2010/05/ftp-download.gif en je nieuwe domeinnaam www.nieuwesite.nl, dan moet je alles wat www.oudesite.nl is laten vervangen door www.nieuwesite.nl. Dit kan je o.a. doen met deze plugin: http://wordpress.org/plugins/search-and-replace/ Let op: maak altijd eerst een backup van je database en test alles goed na het uitvoeren.

Stap 5: pas al je inkomende links aan

Zorg dat alle inkomende links – indien mogelijk –  die nog verwijzen naar de oude domeinnaam, aangepast worden. Beheer je die links niet zelf, mail dan de eigenaar van de betreffende site met de vraag de link aan te passen.

Hou je statistieken in de gaten. Gebruik je Google Analytics, plaats dan een annotatie op de betreffende datum, zodat je later weet wat er op die datum aangepast is. Gaan je statistieken afwijken, dan kan je makkelijk een verband leggen.

Een annotatie maken in Google Analytics
Maak een annotatie in Google Analytics

 Als je in je posts / site statische links hebt gemaakt, dan moet je die stuk-voor-stuk aanpassen (het is sowieso beter om geen statische links te gebruiken). Dus niet http://wp-boek.nl/matt-mullenweg-state-of-the-word-2010/, maar /matt-mullenweg-state-of-the-word-2010/. WordPress plakt in dat geval zelf de juiste URL voor het path. Als je URL’s dynamisch hebt gecodeerd hoef je de links dus niet aan te passen.

Stap 6: pas je design aan

Als in je logo, of in het design je domeinnaam is opgenomen, vergeet deze dan ook niet te veranderen in de nieuwe domeinnaam.

Stap 7: stel 301-redirects in

Als je site is geïndexeerd door Google en er veel externe verwijzingen zijn naar je site, dan is het verstandig om 301-redirects te maken voor elke pagina en voor elke post (bericht). Hierdoor behouden de pagina’s de (eventuele) ranking en kelder je niet in de zoekresultaten. Een 301-redirect vertelt zoekmachines dat het adres van een pagina permanent is gewijzigd. Tevens geeft de redirect aan wat het nieuwe adres van de betreffende pagina is. Dit kan onder met behulp van de .htaccess-bestand. Bijvoorbeeld:

# rewite naar nieuwe domeinnaam
RewriteEngine on
Redirect 301 / http://wp-boek.nl/
Redirect 301 /over-het-boek/ http://wp-boek.nl/over-het-boek/
etc.

Vraag je hostingprovider om hulp als je hier niet uitkomt.

Andere verwijzingen
Vergeet ook niet de eventuele verwijzingen vanuit twitter, facebook, hyves etc. aan te passen. Check na de aanpassing regelmatig je statistieken. Kijk welke pagina’s 404-foutmeldingen genereren. Controleer ook de inhoud van .htaccess en robots.txt. Pas deze aan als er nog wijzigingen nodig zijn. Vergeet ook de e-mailadressen niet te wijzigen als deze ook anders zijn geworden.

twitter
Vergeet ook niet je andere verwijzingen aan te passen, zoals twitter

Maak je gebruik van Google Webmaster hulpprogramma? Vergeet dan niet de nieuwe domeinnaam toe te voegen. Geef ook via het programma een adreswijziging door.

Google webmaster hulpprogramma
Adreswijziging doorgeven aan Google via het Google Hulpprogramma voor webmasters

Stap 8: test, test en test

Test hierna uitvoerig de site. Vraag pagina’s en posts op. Heb je redirects ingesteld, test deze dan. Vraag bijvoorbeeld een oude pagina op en kijk of deze netjes op de nieuwe site uitkomt bij de juiste pagina. Tests plugins. Heb je een sitemap, vraag deze dan op en kijk of de URL’s kloppen. Maak je gebruik van een Caching-plugin, leeg deze dan controleer of de settings kloppen.

Stap 9: sluit je oude site af

Vergeet niet om je oude site offline te halen als alle tests succesvol zijn. Zorg dat de 301-redirects actief blijven.

Meer informatie:

http://codex.wordpress.org/Changing_The_Site_URL

Comments

 1. Dank voor dit blog artikel. Je hebt me verder geholpen bij het omzetten van een site url, waardoor de site van een van mijn klanten niet meer naar de oude site verwees als ik naar het dashboard ging. Groeten, Petra

 2. Bedankt voor deze uitleg ben er heel blij mee.

  Echter blijf ik met de afbeeldingen zitten en weet niet hoe ik die moet omzetten.

  Wat moet ik daaraan doen?

  Groet,
  Jan

 3. Hallo Jan,

  Als het goed is heb je in stap 2 en 3 ook al je afbeeldingen overgezet. Als deze niet worden geladen, kan het zijn dat er nog diverse verwijzingen zijn naar de verkeerde URL. Om dat ook op te lossen kan je in de database zoeken naar de oude link (url) en aanpassen naar de nieuwe link. is je oude link bijvoorbeeld http://www.oudesite.nl/wp-content/uploads/2010/05/ftp-download.gif en je nieuwe domeinnaam http://www.nieuwesite.nl, dan moet je alles wat http://www.oudesite.nl is vervangen door http://www.nieuwesite.nl. Dit kan je o.a. doen met deze plugin: http://wordpress.org/plugins/search-and-replace/ Let op: maak altijd eerst een backup van je database en test alles goed na het uitvoeren.

  Succes. Groet, Rogier

 4. Collin zegt

  Hallo,

  Tot stap 4 ging het goed. De twee regels toegevoegd en inde printscreen de oude url’s verwijderd en de nieuwe geplaatst. Dat was waarschijnlijk fataal. Ik kan nu via beide sites niet meer inloggen. Geprobeerd om via Filezilla alles opnieuw te uploaden. Ook tevergeefs.

  De site laadt wel, maar het thema is niet meer aanwezig en doorklikken binnen de site lukt ook niet.

  Enig idee waar het fout is gegaan? Ik namelijk niet.

  groetjes,
  Collin

 5. Kan je wel in het dashboard?
  Ga dan naar instellingen en controleer WorPress-adres en siteadres. kloppen die?
  Ga ook naar Instellingen / Permalinks. Wijzig niets, maar klik op Wijzigingen opslaan.

  Wellicht dat dit helpt?

  Succes. Groet, Rogier

Speak Your Mind

*