Een gallery toevoegen aan WordPress zonder plugin

Een gallery toevoegen aan WordPress zonder plugin

WordPress heeft een standaard gallery-functie. Hiermee kan je vrij eenvoudig meerdere afbeeldingen binnen een bericht of pagina, als overzicht tonen. WordPress toont in dat geval automatisch de afbeeldingen netjes als thumbnails (postzegels) naast elkaar. Wanneer je op een  van de afbeeldingen klikt, krijg je een grotere variant te zien en kan ej vrij eenvoudig naar de volgende en de vorige afbeeldingen bladeren middels links. Dit laatste is trouwens wel afhankelijk van het theme. In het standaard WordPress theme Twenty Ten is dit op die manier geregeld.

Zelf een gallery toevoegen aan een bericht of pagina

Om een gallery te maken: voeg een aantal afbeeldingen toe aan een bericht of pagina. Als een bericht één of meerdere afbeeldingen bevat, zie je in de tabbladen van de optie Afbeeldingen toevoegen / Add an Image een extra optie: Gallery.

Klik op deze link om de instellingen te bekijken. Je krijgt de afbeeldingen te zien en de instellingen van de gallery onder de sectie met de titel Gallery Settings. Kies voor de optie Attachment Page als je door de afbeeldingen wilt kunnen bladeren met links. Via de optie Order images geef je aan hoe de afbeeldingen gesorteerd moeten worden. De instelling Order geeft aan in welke volgorde gesorteerd moet worden: Ascending (oplopend) en descending (aflopend). Tot slot kan je bij de optie Gallery columns aangeven over hoeveel kolommen de afbeeldingen verdeeld moeten worden. Klik op de knop Insert gallery om de gallery aan je pagina of bericht toe te voegen.

Hoe het resultaat er uit komt te zien hangt van jouw theme af. In het theme Twenty Ten kan je in ieder geval door de pagina’s navigeren met links. Het theme van deze site biedt deze mogelijkheid niet. in dit geval wordt elke afbeelding wel op een aparte pagina getoond, maar is er geen mogelijkheid om te navigeren.

Instellingen gallery WordPressInstellingen gallery WordPress

Opties gallery

De gallery kent meer opties die via de html-editor zijn in te stellen. Zo bevat dit bericht een screenshot en een thubmnail die automatisch aan de gallery toegevoegd worden. Deze wil ik uitsluiten. Hiervoor zoek ik eerst het attatchment-id van de betreffende afbeelding op. Ik doe dat rechtstreeks in de database (weet iemand een simpelere methode). Als ik de nummers weet, ga ik naar de HTML-editor van het betreffende bericht en pas ik de instelling van de gallery aan. In dit voorbeeld sluit ik twee afbeeldingen uit:

Gallery instellingen WordPress- afbeeldingen uitsluiten

Afbeeldingen uitsluiten met de parameter exclude=”id1,id2″

Meer informatie over de gallery-optie vind je via de WordPress Codex over dit onderwerp.

En het resultaat:

Comments

 1. Hallo, Ik werk sinds een paar dagen met WordPress. Eerste keer een internet site maken en ik vind het erg leuk. Nu loop ik even vast. Ik wil een gallerij maken met verschillende fotos. Nu wil ik wanneer je op een foto klikt dat je gelinkt word naar een andere pagina of een andere site. Wanneer je nu op de fototjes klikt worden ze uitvergroot en dat is niet wat ik wil. Wie kan mij helpen? groetjes Jelle

 2. Hallo, ik zoek al tijden naar de mogelijkheid om een gallery aan te maken in WordPress zonder het uploaden van foto’s maar door middel van gebruik van de mediabibliotheek. De website waar ik aan werk (www.apeldoorndirect.nl) bevat namelijk al veel media en bevat steeds meer gedupliceerde media omdat deze functie niet beschikbaar is. Heb je hier toevallig een workaround voor? Ik wil namelijk gewoon een soort van “create gallery” en “add to gallery” hebben, en met alle beschikbare plugins, hacks en eigen pogingen is dit me nog niet gelukt. Groeten, Robin

 3. Hi Robin,

  Je site ziet er goed uit. Ik ken persoonlijk niet direct een oplossing voor jouw probleem. Wellicht een idee om je vraag via twitter (#durftevragen) te posten of op een internationaal WordPress-forum?

  Succes

 4. Hallo,
  als ik volg wat hier beschreven staat dan komt de gallery op mijn hoofdpagina te staan,en dat is niet wat ik wil.
  Ik wil gewoon mijn huidige hoofdpagina als hoofdpagina houden en de gallery onder het mapje gallery aan de rechterkant. Is dit nu niet op een simpele manier in te regelen?

 5. Hi Bob,

  In principe moet de gallery verschijnen op de pagina waaraan je deze toevoegt. Als je dus een pagina met de naam Gallery hebt gemaakt en op die pagina je gallery invoegt, dan moet hij ook alleen daar zichtbaar zijn.

  Groet, Rogier

  Groet, Rogier

Speak Your Mind

*