Interview: Waarom Emerce voor WordPress kiest

Interview: Waarom Emerce voor WordPress kiest

De populaire site Emerce met ruim 120.000 unieke bezoekers per maand, lanceerde recentelijk een nieuwe website. Deze draait volledig op het content management systeem WordPress. Waarom heeft Emerce het content management systeem MMBase ingeruild voor WordPress en hoe is het hele project verlopen?

Gijs Vroom is uitgever en hoofdredacteur van Emerce en staat ons te woord. De vraag die bij veel mensen op de lippen zal branden: waarom heeft Emerce voor WordPress gekozen?

Vroom: “Een aantal redenen liggen hier aan ten grondslag. Allereerst omdat WordPress prima geschikt is voor onze nieuwe site. We hebben niet allerlei ingewikkelde functionaliteit nodig, Emerce is een site waar we artikelen posten en WordPress is dan goed genoeg. Van de verschillende opties werkt WordPress dan heel prettig voor de redactie, het is makkelijk in gebruik aan de achterkant. Eigenlijk zit het meeste er al in en hoef je relatief weinig bij te programmeren. Ook de vele plugins die er zijn besparen veel ontwikkeltijd. Omdat WordPress veel gebruikt wordt zijn we bovendien flexibel: er is altijd wel een WordPress ontwikkelaar te vinden.”

Gijs Vroom van Emerce
Gijs Vroom
Foto: Guido van Nispen

De homepage van de nieuwe Emerce-site
De nieuwe site van Emerce.

Keuze externe partijen

Welke partijen heeft Emerce ingeschakeld en hoe zijn ze tot de keuze van die partijen gekomen? Vroom: “Veelal via via. We zitten midden in deze markt en hebben aan verschillende mensen gevraagd wie we moesten hebben. Uiteindelijk zijn we voor de volgende partijen gegaan:

 • Interaction design – Concept 7
 • Visueel design – Mirabeau
 • Realisatie site  – Superinteractive
 • Migratie en hosting – Redfive”

Wat hebben die externe partijen precies gedaan? Vroom: “Concept 7 heeft het interaction design gedaan. Zij zijn specialist in interactie designs die de gebruiker zo min mogelijk in de weg zitten. Na een brainstorm over doelgroep en functionaliteit van de site, hebben zij een klikdemo gemaakt. Vervolgens hebben we maar liefst drie verschillende designers versleten voor het visual design. Dat heeft ons eigenlijk de meeste tijd gekost. Uiteindelijk kwamen we op Marieke van Dijk van Mirabeau. Zij snapte meteen wat we wilde en haar oplevering was in één keer goed. Vervolgens heeft Bastiaan van Dreunen van Superinteractive, de site gebouwd aan de hand van de input van deze twee partijen. Developers die beide kanten beheersen: techniek en inhoudelijk meedenken – zijn cruciaal voor het succesvol maken van een site. Bastiaan doet dat. Redfive heeft de migratie en techniek voor haar rekening genomen. Zij zijn goed in het optimaliseren van een site door slimme hosting en het verzorgen van de IT-achtige aspecten van de site. Reinald Gerritsen heeft vanuit Emerce het hele proces begeleid van de ontwikkeling tot de live-gang.”

Interaction design Emerce
Een deel van het interaction design

De theme en de backoffice

De vormgeving en een deel van de functionaliteit wordt binnen WordPress geregeld middels het theme. Heeft Emerce een bestaand theme gebruikt, of is er een theme op maat gemaakt?

Vroom: “Het theme is helemaal voor ons op maat gemaakt. Er zitten ook een aantal custom functionaliteiten in, zoals het kunnen publiceren van dossiers en een scheiding in content-types zodat we (later) verschillende feeds kunnen produceren. Dat is weer handig voor syndicatie, of nieuwe sites die je wilt opzetten. Voor de rest hebben we de standaard functionaliteit van WordPress gebruikt. We hebben ook geen aanpassingen en/of uitbreidingen gemaakt met betrekking tot de workflow binnen WordPress.”

Plugins
Welke plug-ins gebruikt Emerce? “Wij gebruiken een hele verzameling eigen plugins, zoals Emerce movers & shakers, Emerce like, Emerce Calender, Emerce events. Daarnaast zijn er een aantal standaard plugins die wij gebruiken, zoals:

 • Akismet
 • Author slug
 • Category Description Editor
 • Microkid’s Related Posts
 • Permalinks Moved Permanently”

Plugins emerce

Een overzicht van de plugins in het admin-gedeelte van de site.

Hosting en performance

Omdat Emerce een drukbezochte site is zal dat de nodige eisen met zich meebrengen met betrekking tot de hosting, caching en load balancing. Emerce heeft de hosting uitbesteed aan Redfive. Remco Verhoef van Redfive licht een en ander toe.

“We hebben redelijk wat ervaring met WordPress, omdat we een flink aantal WordPress sites hebben draaien. We zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor zowel het beheer als het onderhoud. WordPress stelt standaard niet heel veel eisen aan de hostingomgeving. We hebben wel maatregelen genomen met betrekking tot de standaard WordPress caching, maar ook aan de hand van php, caching, apache configuratie, MySQL-configuratie, beveiliging, etc. Ook hebben we een loadbalancer en een externe caching-omgeving opgezet. Deze kan – indien nodig – de grootste load afvangen. Ook hebben we een tweede server als back-up draaien, die actief wordt als de eerste server uitvalt. Tot slot draaien de databaseserver en de webservers gescheiden.”

Widgets Emerce

De beschikbare en actieve widgets in de admin-omgeving voor de widget-gebieden.

Migratie van de oude site naar de nieuwe site

Het is van cruciaal belang om bij de livegang van een nieuwe site maatregelen te treffen om de links van de oude pagina’s naar de nieuwe varianten te laten verwijzen. Hierdoor wordt de (eventuele) ranking van zoekmachine Google (deels) overgedragen naar de nieuwe variante en worden bezoekers die een oude url opvragen, netjes doorgezet naar de nieuwe pagina. Redfive heeft deze migratie voor Emerce verzorgt. Hoe hebben zij dat aangepakt? Verhoef:

“De oude site draaide met MMBase. De migratie moest dus plaatsvinden vanuit die omgeving. Hiervoor hebben we eerst een exportmodule vanuit MMBbase gemaakt. Deze converteerde de oude inhoud naar XML-formaat. Via een maatwerk applicatie en WordPress xmlrpc API’s, zijn alle datatypes en de data geïmporteerd in WordPress. Hierna werd een tabel binnen WordPress gevuld met de oude en nieuwe verwijzingen naar de pagina’s. Hierdoor kunnen we binnen WordPress eenvoudig de oude url’s naar de nieuwe linken, en hebben we geen problemen met betrekking tot duplicate content en verlies van ranking in de zoekmachines.

Tijdspad

Hoe lang is er aan de site gewerkt? Vroom: zowel het interaction design als het visueel design hadden een doorlooptijd van vier tot zes weken. De technische realisatie kende een doorlooptijd van twee maanden.

De belangrijkste learnings voor Emerce

 1. “De juiste mensen bij elkaar zoeken is 90% van het werk.”
 2. “Ga snel live en verbeter as you go.”
 3. “Introduceer niet alles in 1 keer maar doe het stap voor stap.”

Speak Your Mind

*