Gebruik samenvattingen en scoor beter in zoekmachines

Gebruik samenvattingen en scoor beter in zoekmachines

Als je een nieuw bericht op je WordPress weblog plaatst, worden deze vaak volledig op de homepagina (of je berichtenpagina) getoond. Tevens heeft elk bericht een unieke pagina die tevoorschijn komt als je op de titel van het bericht klikt. Is dit bij jouw WordPress site ook het geval? Neem dan maatregelen, om de resultaten in zoekmachines te verbeteren.

Doet je hier niets aan, dan krijg je te maken met het fenomeen dubbele content, ofwel duplicate content. Het bericht staat in dat geval namelijk op de homepagina (of op een van de vervolgpagina’s) en op de pagina die bij het bericht hoort. Dit ziet zoekmachine Google ook en zal daardoor de inhoud minder waarderen, of het verkeerde bericht gaan waarderen. Het bericht verschuift op de pagina elke keer als je een nieuw bericht publiceert. Stond het bericht eerst op pagina 1 – na het publiceren van diverse nieuwe berichten – zal het verschuiven naar pagina twee, of drie, etc. Hierdoor ontstaat ook een ander probleem: als een andere website een link naar je homepagina maakt in verband met een bericht dat op dat moment actueel is, dan zal de link na een aantal weken naar een verkeerd bericht verwijzen omdat het bewuste bericht verschoven is naar een van de vervolgpagina’s.

Voorkom duplicate content met WordPress

Je voorkomt deze problemen door niet het volledige bericht op de homepagina te publiceren, maar alleen een intro of een samenvatting. Vervolgens verwijs je met een link naar het volledige bericht op een aparte pagina. Om dit voor elkaar te krijgen heb je twee mogelijkheden: de meer-tag (more-tag) of uittreksel (exerpt).

Ik adviseer om altijd een van deze twee opties te gebruiken. Hierdoor wordt je website beter geïndexeerd door zoekmachines. Ook kun je hierdoor meer berichten kwijt op je berichtenpagina (vaak de homepagina) waardoor deze visueel aantrekkelijk blijft. Zorg er wel voor dat de intro of het uittreksel prikkelt om door te klikken naar het volledige bericht. Maak de link naar het bericht beschrijvend en laat belangrijke trefwoorden terugkomen. Dit helpt ook weer mee voor een betere waardering door zoekmachines.

uittreksel (excerpt)

Als je theme hier geschikt voor is, kun je werken met een uittreksel, ofwel excerpt. Als je dit op de juiste manier doet, elimineer je dubbele content volledig. Onder het bericht-vak vindt je hiervoor een vak met de titel uittreksel of Excerpt . Als je hier een samenvatting tikt van een aantal regels, zal WordPress dat publiceren met een link naar het volledige bericht. Maak de inhoud van dit bericht zo uniek mogelijk, zodat ook de tekst uit de samenvatting maar één keer voorkomt. Je theme moet wel geschikt zijn voor samenvattingen.

uittreksel of excerpt in WordPress
uittreksel /excerpt in WordPress

Meer-tag (more-tag)

In de meeste gevallen zal de more-optie gebruikt worden. In de visuele editor is hier een speciale quicktag (pictogram) voor opgenomen. Plaats de cursor op de positie waar het intro moet eindigen en klik op de more quicktag. Een lijn verschijnt met aan de rechterkant een blokje met de tekst more. Hier zal het bericht eindigen op de homepagina. De link verwijst op die positie naar het volledige bericht.

more tag WordPress
More-tag invoegen

Om nog meer uit deze optie te halen moet je de link beschrijvend maken. Als je niets doet zal de link namelijk zoiets melden als: Continue reading, lees verder, etc.. Is de titel van het bericht bijvoorbeeld De populariteit van WordPress in Nederland, dan zou de linktekst (ankertekst) beter worden door: Meer lezen over De populariteit van WordPress in Nederland….

De linktekst pas je aan via de HTML-editor. Klik op het tabblad HTML en zoek naar de tag: <!–more–>. Plaats vervolgens achter het woord more de juiste linktekst. In dit voorbeeld:

<!–more Meer lezen over De populariteit van WordPress in Nederland…. –>

De more-tag in WordpPess beschrijvend maken
De more-tag beschrijvend maken

Comments

 1. Je bent wel consequent in het foutief spellen van het woord uittreksel.

 2. Dank je wel voor je kritische taalkundige blik. Ik heb het aangepast. Wat vind je voor de rest van het artikel?

  Groet, Rogier

 3. Op een van mijn sites wil ik producten verkopen. Op de index/hoofd pagina ga ik dan een korte samenvatting geven. Ik begrijp dat je met een more-tag het einde van een “bericht-samenvatting” kunt aangeven maar is er ook een manier om dit automatisch in te stellen na bijvoorbeeld 50 woorden? (dat houd het geheel netjes)

  Ik gebruik het “Twenty Ten 1.2” thema en wordpress 3.1.1 NL versie

  Goed artikel.. ik zal ook verder op de site even rondkijken.

 4. Of je dat automatisch in kan stellen lijkt mij lastig. Je kunt in plaats van de more-tag ook samenvattingen gebruiken en die automatisch af laten breken op 55 woorden. Het theme moet wel samenvattingen ondersteunen. Als je handig bent kan je dat zelf aanpassen in de code van het theme. Zie http://codex.wordpress.org/Excerpt voor meer informatie over de samenvatting (Engels).

 5. Ik heb geprobeerd als hierboven staat beschreven alleen kom ik er niet uit…

  Enig idee wat er mis gaat? Ik gebruik het thema coraline

 6. Hallo Joyce,

  Of je gebruik kan maken van de samenvatting (excerpt) is afhankelijk van je theme. Je theme moet hier namelijk geschikt voor zijn (gemaakt). De more-tag / lees-meer functie werkt bijna wel altijd. Heb je die geprobeerd?

  Groet, Rogier

 7. Winston zegt

  Dag Rogier,

  Bedankt voor de zeer nuttige informatie over het gebruiken van de “more-tag” . Ik was daar net naar opzoek en je informatie bied mij precies waar ik naar zocht voor het plaatsen van berichten onder een pagina. Ik heb nog wel een vraag. Op de Welkompagina (statische pagina) van mijn website heb ik een korte info stukje over het onderwerp van de site. Dat stuk wil ik graag aan de op die plek houden. Echter wil ik dat er van nieuwe berichten ook een samenvatting op die Welkompagina komt. Weet jij hoe ik dat kan doen ?

  Met vriendelijke groet,
  Winston

 8. Hallo Winston hoe je dit exact in kan richten ligt aan de mogelijkheden van je theme. Veel themes hebben voor de frontpage speciale widgetgebieden waar je bijvoorbeeld een intro kunt tonen en recente berichten. Of jouw theme dit heeft kan je vinden in de widget-sectie van je theme. Daarnaast moet je even kijken met welke pagina je site opent. Dit vind je onder Settings / Reading / Front page displays

 9. Hoi Rogier,

  ik probeer de “read more” tag te gebruiken in The Libretto Theme. Ik krijg wel mooi de tagline (——-more—-) te zien, maar bij het bekijken van de pagina werkt het niet, kan je me verder helpen?
  thnx
  Siger

 10. Heb je het al een keer geprobeerd via de tekst-modus (tabblad Tekst in de editor) en daar de volgende code geplaatst:

  <!–more–>

  Groet, rogier

 11. Hoi Rogier,

  Ik heb op mijn homepage al samenvattingen staan, alleen als ik iets publiceer krijgen mijn volgers in hun email wel het hele bericht te lezen waardoor ze dus niet meer naar mijn blog gaan.
  Ik zou graag dat de email die mijn volgers krijgen na het publiceren ook een samenvatting is met een “read-more” link knop naar mijn blog.
  Is dat mogelijk?
  Alvast hartelijk dank voor de moeite.
  Groet Saskia

 12. Beste Saskia,

  Waarschijnlijk gebruik je een plugin om een notificatie te laten versturen (of gebruik je JetPack en/of WordPress.com). Waarschijnlijk kan je dat instellen. Als de mail gestuurd wordt op basis van de RSS-feed van je blog, kan je aangeven dat er alleen samenvattingen in je RSS-feed opgenomen mogen worden. Dit stel je in via Amdin / Lezen / Voor elk artikel in de feed, toon -> Samenvatting

  Groet, Rogier

 13. dank je wel, handig artikel dit, gelukkig liet mijn thema het toe om een uittreksel te maken, dat ging heel makkelijk

 14. wil graag meerdere keren op een pagina de more tag gebruiken; begrijp dat ik de more tag plaats voor het te verbergen stuk hoe geef ik het einde van dit stuk aan?

 15. Je kunt maar 1x de more tag gebruiken. Als je thema de tag ondersteunt, dan wordt alles tot de more-tag getoond op de overzichtspagina. Op de detailpagina wordt alles getoond, dus ook het stuk voor de more-tag. Wil je dat niet, dan zal je het uitreksel-veld (excerpt) moeten gebruiken. Maar ook dan, zal je thema dit moeten ondersteunen.

  Groet, Rogier

Speak Your Mind

*