Over WordPress

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je professionele websites en weblogs kunt maken en makkelijk kunt beheren. Omdat WordPress open source is mag iedereen het gratis gebruiken en kan iedereen meehelpen aan de ontwikkeling van de software. Begin 2012 draaide al ruim 16% van alle websites met WordPress. Dat zijn meer dan 93 miljoen sites!

Door het open karakter is de community achter WordPress enorm. Hierdoor is er veel software en documentatie beschikbaar. Ook zijn er heel veel gratis designs verkrijgbaar, waardoor iedereen vrij eenvoudig met WordPress aan de slag kan.

Bericht bewerken in WordPress
Het dashboard van WordPress (bericht bewerken)

Resultaat website

Het resultaat van het bericht

Plugins

Standaard bevat WordPress veel mogelijkheden, maar dit kan nog uit worden gebreid via veel (gratis) plugins. Alleen al op de site van WordPress zijn al bijna 22.000 plugins beschikbaar.

Themes

Het uiterlijk van een website / weblog wordt bepaald met behulp van een theme. Deze kun je zelf maken, of je kunt een van de gratis themes gebruiken die op internet zijn te vinden. Via de site van WordPress zijn al meer dan 1.600 verschillende themes beschikbaar. Je kunt deze themes een-op-een gebruiken, of naar eigen wens aanpassen.

Zelf starten met WordPress

Zelf starten met WordPress is erg eenvoudig. Via http://nl.wordpress.org/ kun je de meest recente versie van WordPress in het Nederlands downloaden. Je hebt vervolgens een hostingprovider nodig waar je WordPress installeert. De provider moet aan de volgende eisen voldoen:

• PHP versie 5.2.4 of hoger
• MySQL 5.0 of hoger
• De mod_rewrite Apache module

Als je geen hostingprovider hebt / wilt, dan is het ook mogelijk om (gratis) een WordPress site te starten via WordPress.com. Dit is wel minder flexibel dan zelf hosten en je kunt zelf geen themes of plugins installeren. Een standaard site op WordPress.com herken je aan de domeinnaam: http://sitenaam.wordpress.com.

Probeer het zelf eens en ontdek de kracht en eenvoud van WordPress!