Wat is nieuw in WordPress versie 3.1

Wat is nieuw in WordPress versie 3.1

Afgelopen dinsdag is de nieuwste versie van WordPress beschikbaar gekomen: versie 3.1. Wat is nieuw in deze grote update en is het de moeite waard om te updaten? Ik bekeek de belangrijkste veranderingen voor je en doe verslag.

Elke versie van WordPress krijgt naast een versienummer ook de naam van een jazzmuzikant mee. Versie 3.1 heeft de naam Reinhardt gekregen, naar de jazz gitarist Django Reinhardt. Onder de motorkap van WordPress zijn er veel verbeteringen doorgevoerd en ook zijn er diverse nieuwe opties toegevoegd waardoor WordPress nog meer een “echt” CMS is geworden. Natuurlijk zijn er ook de nodige visuele veranderingen doorgevoerd.

Admin balk

Een nieuwe functie die snel in het oog springt is de zogenaamde admin balk, of admin bar. Als je op de admin-omgeving van je site ingelogd bent en je vervolgens je website bezoekt, dan zie je boven een beeld de zogenaamde admin bar. Via deze knoppenbalk kan je direct functies oproepen in de admin-omgeving. Denk aan het aanmaken van een nieuwe pagina, of een nieuw bericht, reacties beheren, etc.

Uitzetten van deze balk kan op gebruikersniveau via: Users / Show Admin Bar.

De admin bar in WordPress 3.1
De admin balk

De admin bar in WordPress 3.1 uitzetten
De admin balk uitzetten op gebruikersniveau

Weinig gebruikte opties verdwenen

Veel van de weinig gebruikte instellingen die in de admin omgeving van de vorige versies zichtbaar waren, zijn standaard niet meer zichtbaar. Bijvoorbeeld de custom fields onder pagina’s. Deze kan je weer aanzetten via de optie Screen Options die je rechtsboven vindt. Dit is vooral handig voor nieuwe gebruikers die snel de weg kwijtraken van alle opties.

Weinig gebruikte opties tonen
Weinig gebruikte opties tonen

Interne links in WordPress 3.1

Een groot gemis van WordPress was dat je niet makkelijk interne links kon aanmaken. Dus een link naar een andere pagina of een blogbericht binnen je site. Dat kan nu wel! Als je een link aanmaakt in het edit-venster, zie je in het link-venster een extra sectie: Or link to existing content. Je ziet een overzicht met alle pagina’s en blogberichten binnen je site. Klik op de gewenste link en vervolgens op Add link. Zo simpel is het.

Het ziet er wel naar uit de de links statisch zijn. Een interne link naar pagina /contact/ wordt automatisch http://website.nl/contact/. Mocht je ooit de domeinnaam veranderen of je site onder willen brengen op een subdomein, dan zullen de interne links allemaal niet meer werken. De ontwikkelaars hadden deze links beter statisch kunnen laten invoegen.

Interne links In WordPress 3.1
Interne links aanmaken in WordPress 3.1

Slimmere menu’s en vensters in WordPress 3.1

Ook de menu’s zijn technisch anders opgebouwd, waardoor deze sneller zouden werken en hier en daar nieuwe mogelijkheden bieden. Zo kan je bijvoorbeeld bij het schrijven van een bericht, het edit venster (tijdelijk) groter en kleiner slepen. Handig. Wil je dat trouwens permanent veranderen, ga dan naar Settings / Writing en vul de gewenste waarde in bij de optie Size of the post box.

Format / custom post types

Een grote verbetering in WordPress 3.1 is de uitgebreide ondersteuning voor post formats. Dit biedt theme-makers de mogelijkheid om verschillende bericht-types te definiƫren. Voer je bijvoorbeeld op je site regelmatig informatie overs schilderijen via een vast stramien in, dan zou je hier een custom post type voor kunnen (laten) maken. Dit maakt de invoer makkelijker en ook (indien goed uitgevoerd) de weergave op de site beter.

Upgraden naar WordPress 3.1

Als je wilt upgraden naar WordPress 3.1, neem dan wel vooraf de nodige maatregelen. Er kan namelijk van alles misgaan. Als je in zo’n geval de “oude” versie van je site niet terug kunt halen, heb je een groot probleem. Wat moet je minimaal doen:

 1. Maak een back-up van je bestanden (FTP) en van je complete database (met bijvoorbeeld een plugin, commandline, of met phpMyAdmin).
 2. Update (indien mogelijk) je theme en alle plugins.
 3. Test je site of alles nog werkt.
 4. Update WordPress automatisch (of handmatig via http://wordpress.org/download
 5. Test de site goed na installatie.

Heb jij nog nieuwe functies en mogelijkheden gevonden die ik zeker moet vermelden? Laat ze achter in de reacties.

Comments

 1. Wat mij is opgevallen met een schone installatie van WordPress 3.1 is dat de WYSIWYG editor niet te zien is in Firefox en Safari, wel in de IE.
  Voor mij was de oplossing om een oudere versie WordPress te installeren en van daar uit upgraden naar 3.1
  Dan heb je de WYSiWYG editor wel.

  Ik weet niet of meerder mensen hr last van hebben?

  Vriendelijke groet,
  Marjon Molenaar.

 2. @Marjon: ik had idd. twee weken geleden hetzelfde probleem (in FF, Safari en Opera; MacOSX).
  Heb toen ook een oudere WP versie geĆÆnstalleerd en vandaar weer ge-upgrade naar 3.1

 3. HermanBos zegt

  Interne link werkt niet.. Nadat ik zo’n interne link (link naar een andere pagina) heb geplaatst verwijnt hij direct in Wysiwyg. Ook bij direct publiceren verdwijnt de interne link. Wat doe ik fout?

 4. HermanBos zegt

  Ben er inmiddel achter dat de (Interne) link wel werkt wanneer je die aanmaakt in Wysiwyg. een woord aanwijzen in het edit scherm. Nu wordt de knop koppeling actief en kan via de bekende schermen de link aangemaakt worden. Dat dit niet ergens direct duidelijk gemeld wordt….

 5. Hoe kan je de editbar/ lint boven de tekst uitbreiden. Ik heb een zeer summiere versie in vergelijking met het beeld hierboven. Ik heb bijvoorbeeld geen format/paragraaf balkje. Ik weet dat een ander gebruiker bijvoorbeeld ook de lettertypes en kleuren al kan aanpassen vanuit het lint. (daar waar je dus ook foto’s) kunt uploaden.

  Graag hoor ik van jullie hoe ik dit kan aanpassen.

 6. Hallo Sharon,

  Heb je de kictchen Sink-optie al geprobeerd: Alt+Shift+Z

  Die optie toont meer opties als je in de editor bezig bent.

  Groet, Rogier

Speak Your Mind

*