WordPress 10 jaar

WordPress 10 jaar

Matt Mullenweg

Matt Mullenweg

Op 27 mei 2013 bestaat het Open Source Content Management Systeem (CMS) WordPress precies 10 jaar. Gelanceerd in 2003 door Matt Mullenweg en in één decennium uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS!

De geestelijk vader van WordPress is Matt Mullenweg. Na een vakantie in 2002 besloot hij zijn vakantiefoto’s te publiceren met behulp van de bestaande b2/cafelog/bloggingsoftware. Na enige tijd begon hij delen van deze software te verbeteren. Toen de ontwikkeling  van b2/cafelog werd gestopt, besloot Mullenweg – die inmiddels 19 was – deze software als basis te gebruiken voor een nieuw weblogsysteem: WordPress. Hij deed dit samen met Mike Little. Ook Michel Valdrighi, de oorspronkelijke ontwikkelaar van b2/cafelog, sloot zich bij hen aan.

Eerste versie WordPress

Op 27 mei 2003 werd de eerste versie (0.70) van WordPress gelanceerd. De naam WordPress is verzonnen door een vriendin van Mullenweg. De naam moest een associatie hebben met het publiceren van de traditionele pers. Hierdoor kwam zij uit op de combinatie van de woorden word en press, ofwel WordPress. Vanaf versie 1.0 van WordPress krijgt elke nieuwe release de naam van een Jazzmuzikant. Zo kreeg versie 1.0 van WordPress de naam Mingus (Charles Mingus) en versie 3.5 Elvin (Elvin Jones).

WordPress versie 0.7.1

Scheenshot van WordPress 0.7.1 (2003)

WordPress 3.5.1
Screenshot van WordPress 3.5.1 (2013)

Populariteit van WordPress

De populariteit van WordPress nam sterk toe toen in 2004 de veelgebruikte weblogdienst Movable Type een prijsverhoging doorvoerde. Veel van de Movable Type-gebruikers zochten door de prijsverhoging een alternatief en gingen WordPress gebruiken. Hierna kwam alles in een stroomversnelling. Naast een toename in het aantal gebruikers gingen ook steeds meer mensen mee ontwikkelen aan de software. De community achter WordPress is groot en wereldwijd worden regelmatig WordCamps georganiseerd. Op deze bijeenkomsten wisselen gebruikers, ontwikkelaars en fans van WordPress informatie en kennis uit. Ook Nederland heeft een zeer actieve WordPress community.

De schattingen lopen uiteen, maar waarschijnlijk draaien nu meer dan 18% van alle werbsites met WordPress. Dat zijn meer dan 100 miljoen sites!

Google trends WordPress

Google Trends laat de opmars van WordPress duidelijk zien

Van Blog naar volwaardig CMS

In de afgelopen decennium is WordPress van weblog geëvolueerd naar een volwaardig content management systeem. Bekijk de showcase van WordPress om een idee te krijgen welke toonaangevende websites allemaal gebruik maken van het CMS.

WordPress gefeliciteerd en op naar de volgende 10 jaar!

Speak Your Mind

*