WordPress slim back-uppen met VaultPress

WordPress slim back-uppen met VaultPress

Het kunnen maken van een goede back-up is belangrijk voor elke eigenaar van een WordPress site. Dit kun je handmatig doen, maar dan moet je wel over discipline beschikken om dit periodiek uit te voeren. Er zijn diverse plugins beschikbaar waarmee je dit proces (deels) kunt automatiseren. Een nieuwe oplossing voor het maken van back-ups is VaultPress dat later dit jaar op de markt komt. WP-boek.nl bekeek de bètaversie van VaultPress en doet verslag.

VaultPress wordt gemaakt door de Automattic. Dit is het bedrijf van Matt Mullenweg die ook de geestelijk vader is van WordPress. Het programma nestelt zich volledig in je WordPress site. Het houdt elke aanpassing in de gaten. De backups worden online opgeslagen in een afgeschermde omgeving. In WordPress wordt een log bijgehouden die toont wanneer de laatste activiteiten zijn geweest. Via een online dashboard kan je gedetailleerde informatie opvragen en alle back-ups downloaden.

Back-up

VaultPress maakt (op dit moment) geen back-up van de WordPress core files. Via het online dashboard is te zien wanneer VaultPress back-ups heeft gemaakt. Deze backups kunnen volledig worden gedownload, of alleen de plugins, alleen de uploads, alleen de database of alleen de themes. VaultPress maakt een back-up van de database door de inhoud van elke database-tabel apart op te slaan in een bestand.

VaultPress dashboard in WordPress
VaultPress dashboard in WordPress

Synchronisatie

Een uniek aspect aan VaultPress is dat deze niet op bepaalde momenten een back-up maakt, maar continu veranderingen opslaat. Paul Kim van VaultPress legt dit beter uit: “VaultPress nestelt zich in het plugin-framework van een site en controleert alle veranderingen op die site. Als er een verandering plaatsvindt, dan wordt dit doorgegeven aan de VaultPress servers. Deze server vraagt vervolgens aan de site wat de verandering is geweest en slaat deze verandering direct op. Dankzij deze benadering worden veranderingen real-time bijgehouden en zijn de back-ups altijd up-to-date.”

VaultPress dasboard log
Activiteiten log

Back-ups terugzetten

Het maken van een back-up is belangrijk, maar het probleemloos terugzetten is net zo belangrijk. Op dit moment biedt VaultPress hier geen voorziening voor. Paul Kim: “In de toekomst zal VaultPress uitgebreid worden met meer mogelijkheden om automatisch back-ups terug te zetten. In de tussentijd bieden we support. Indien gewenst kan een van onze medewerkers helpen bij het terugzetten van een site.” En wat gebeurt er als ik zelf een plugin of bestand verwijder? Kim: “Als de file door WordPress wordt verwijderd, zal de plugin dit doorgeven aan de server van VaultPress. De veranderingen worden in dat geval direct gesynchroniseerd. Als het bestand handmatig wordt verwijderd, dan zullen de veranderingen ‘s-nachts worden gesynchroniseerd. De verwijderde bestanden kunnen in dat geval via een eerdere back-up teruggehaald worden.”

De beschikbare back-ups in het online dasboard van VaultPress
De beschikbare back-ups in het online dasboard van VaultPress

Prijzen VaultPress

VaultPress is een commerciële dienst. De exacte prijzen zijn nog niet bekend. Er is een beperkt bètatraject. Tijdens deze bètafase betaal je  $15 per maand voor je site/blog op basis-niveau en $40 per maand voor premium-niveau. Wat het verschil is tussen de basisversie en de premium versie heb ik niet kunnen ontdekken.

Bètafase VaultPress

Via http://vaultpress.com/ kan je je opgeven voor het bètaprogramma. Elke dag krijgen een beperkt aantal mensen de mogelijkheid om daadwerkelijk met VaultPress aan de slag te gaan. Ik kreeg VaultPress niet aan de praat onder WordPress 3, maar volgens de support-afdeling zou dat wel moeten werken. Wanneer de definitieve versie van VaultPress uitkomt is nog niet bekend, maar waarschijnlijk nog wel dit jaar.

Conclusie VaultPress

Ik heb een bètaversie van de software getest, waardoor niet alles even goed ging. Toch geeft deze test een goed beeld van de mogelijkheden die VaultPress biedt. De automatisch back-ups in combinatie met de real-time synchronisatie, is een krachtige en slimme oplossing. Hierdoor heb je altijd de beschikking over de meest recente back-ups. Omdat meerdere back-up bewaard worden, kan je ook altijd teruggrijpen op eerdere back-ups. Wat op dit moment nog ontbreekt is een goede manier om back-ups terug te zetten. Het zou mooi zijn als je vanuit de online omgeving van VaultPress een van de back-ups automatisch terug kunt laten zetten. Als zo’n functie wordt toegevoegd en als dat dan net zo soepel verloopt als het back-uppen, zal VaultPress voor veel bedrijven een onmisbaar gereedschap worden.

Speak Your Mind

*